martes, 28 de febrero de 2012

8 de Març : Día de la Dona Treballadora

El 8 de Març és actualment el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia tradicionalment aprofitat per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora de lluita de la dona per la seua participació juntament amb l'home al camp del treball i la societat, en general. Es celebra des del dia 19 de març de 1911.



Història.

La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.
Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l'any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.
El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.
Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.
La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, éssent implantada per les Nacions Unides el 1977.

Dia de la Dona a Gandia.

Entre la programació, cap destacar que el dimarts, el Teatre Serrano acogirà la pel.lícula Habitació en Roma; el dimecres haurá una conferencia-concert a les 19.30 ; el dijous, el Serrano acogirà l´obra L´últim bes; i el divendres, l´asociació Rosa dels Vents ha colaborat organizant L’ànima femenina.
El dissabte, 5 de març, haurá una conferencia en la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós organitzada por l´asociació Safor al Pit; el dilluns 7 de març, en la Marquesa, haurá una conferencia a les 19.30 titulada La ilusió.
Y el gran día serà el 8 de març, Dia de la Dona, ya que Gandia acogirá a més de 3.500 dones en el XX Encontre Comarcal de Dones de la Safor.





 Activitats de Conmemoració.

En primer lloc, la conferència "Absència i presència de les dones en l'àmbit científic a càrrec de Victòria Miquel, directora de projectes de l'AGAUR, organitzada per la Comissió d'Igualtat de la UPF.

Seguidament, i per iniciativa del grupo Violeta, es va poder escoltar el recital "La veu de les dones: dones intèrprets cantant dones compositores", a càrrec d'Aída Vera, soprano i professora de l'Aula de veu de la UPF.

Finalment, es projectarà la pel·lícula La teta asustada , dirigida per Claudia Llosa. Un cop acabada la projecció, els organitzadors (el Grup de Recerca en Polítiques Transversals de Gènere de la UPF) oferiran una copa de cava als assistents.


.

No hay comentarios:

Publicar un comentario